Beş kitap beş şehir

Son yılların yükselen trendi edebiyat turizmi! Özellikle dünyada pek çok kitap tutkunu, artık okudukları kitapların geçtiği yerleri ve okurken adeta sokaklarında gezindikleri şehirleri görmek istiyorlar. Hayallerinde yürüdükleri sokakları bir de yakından tanımak, şehirdeki insanlarla iç içe olmak istiyorlar. Bu sebepledir ki alıyorlar çantalarını ve kitaplarını, şehre, ülkeye doğru yola çıkıyorlar.

Bu turizm artık ülkemizde de ortaya çıkmaya başladı. Özellikle kült kitapların ya da son yılların popüler ve çok satan kitaplarının geçtiği sokakları, şehirleri ziyaret etmek için yollara düşüyorlar. Biz de unutulmayan ve unutulmayacak beş kitap ve beş şehri seçtik.

Orhan Pamuk, İstanbul

Nobel ödüllü, dünyaca ünlü yazarımız Orhan Pamuk’un, kendisi de İstanbullu olmakla birlikte, eserlerindeki mekân genellikle İstanbul’dur. Hatta sadece İstanbul’u ele aldığı “İstanbul” adlı kitabı bile vardır. Yazar, İstanbul’un sokaklarını o kadar güzel betimler ki kitabı okuduktan sonra ziyarete geldiğinizde, daha önceden oralarda yaşadığınızı sanabilirsiniz. Kitabın yabancı dillere çevrilmesiyle birlikte sadece ülkemizden değil pek çok ülkeden çok sayıda turist İstanbul’u ziyaret etmeye gelmiştir. İstanbul ve Otelleri

Ahmet Hamdi Tanpınar, Beş Şehir

Cumhuriyet Dönemi’nin en ünlü ve mükemmel yazarlarından Ahmet Hamdi, kalemdeki ustalığının yanı sıra edebiyat öğretmenliği de yapmıştır. Yazın dünyamıza, unutulmayacak eserler kazandıran yazarın en güzel eserlerinden birisi de “Beş Şehir”dir. Kitap, yazarın hayatında izler bırakan Ankara, İstanbul, Bursa, Erzurum ve Konya’yı anlatmaktadır. Seyahatnameden oldukça farklı kurgulanan eser, şehirlerin o yıllardaki ve günümüzdeki değişimini kıyaslamak adına oldukça faydalı ve dili ile mükemmel bir kitaptır.

Yaşar Kemal, İnce Memed

Yaşar Kemal, sadece eserleri ile değil; söylediği ve yaptığı pek çok şeyle de Adana ve özellikle Çukurova ile özdeşleşmiş bir yazar. Çukurova köylüsünün ve Anadolu halkının yaşamını, cahilliğini, kültürünü mükemmel şekilde yansıtır sözcüklere. Yazar, dünya edebiyatında da kendine yer edinmiş ve pek çok eseri yabancı dillere çevrilmiştir.

Dostoyevski, Suç ve Ceza

Daha kitabın ismini duyduğunuz gibi aklınıza Raskolnikov geldi, biliyoruz. Efsanevi karakter; iç hesaplaşmaları ve hayatı, olaylara bakış açısı ile Dostoyevski ile bütünleşti artık. Dostoyevski de Rusya hatta Moskova ile. Dostoyevski, Puşkin, Gogol gibi ünlü yazarlar Rusya’yı, insanlarını, yaşamlarını ve şehirleri oldukça güzel betimlemişler eserlerinde. Okuyanlar hatta gidip bizzat şehirleri görenler bilir, eğer görmediyseniz bu yerleri listenize eklemenizde fayda var.

James Joyce, Ulysses

Post modern romanın öncüsü kabul edilen ve dünya edebiyatının en temel eserlerinden biri olan Ulysses denince akla Dublin geliyor. Bugün bile hala, romanın yazıldığı tarihte hayranları şehrin sokaklarında yürüyüş ve anma düzenliyor. Çünkü roman şehrin sokaklarını, roman kahramanının yürüdüğü yolları oldukça detaylı anlatmış ve betimlemiştir.