Güzel Atlar Ülkesi Kapadokya

Masallar Alemi’nin başladığı yer, “Düşler Ülkesi” Kapadokya

f53f66592fe0fcb4d82215f9ca077f19

Kapadokya, dünyada bir eşi daha bulunmayan bir doğa olayı ile 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırmasıyla ortaya çıkmış bir doğal bölge.

Kapadokya ismi Persler’den geliyor. Persler “Güzel Atlar Ülkesi” anlamında gelen “Katpatukya” olarak adlandırmışlar bu bölgeyi. Buradaki olağanüstü doğanın oluşumu 60 milyon yıl önceye dayanıyor. Hala sürmekte olan bu doğal serüven 60 milyon yıl önce Torosların yükselmesi ile başlayan ardından yanardağların faaliyete geçmesi ile başlıyor. Püsküren lavlar, platoda biriken küller yumuşak bir tüf tabakası oluşturuyor. Tüf tabakasının üzeri yer yer lav tabakası ile örtülüyor ve bazalt yapı çatlayıp ayrılıyor. Yağmurlar da çatlaklardan sızarak yumuşuk tüfü aşındırmaya başlıyor, rüzgar da oluşumlara katkı sağlayınca böylece sert bazalt kayasından şapkaları bulunan “Peribacası” dediğimiz koniler oluşuyor.

Kapadokya başta en gözde olanları Kaymaklı ve Derinkuyu olmak üzere, 9-10 bin yıllık geçmişe dayanan onlarca yerlatı şehrine ev sahipliği yapıyor. Yeraltı şehirlerinde kiliseler, okullar, mahzenler, ahırlar, mutfaklar, kuyular, yatak odaları,vs. bulunuyor. Bu şehirlerin bazıları düşmanlardan korunabilmek için tüneller ile birbirine bağlanmış. İçerisi labirent sistemi gibi olan yerlatı şehirlerinde bugün iyi bir aydınlatma sistemi ve doğru yönde ilerlemenizi sağlayacak tabelalar bulunuyor. İçeride yürürken tüneller oldukça darlaşabildiğinden, eğer klostorofobiniz veya eğilerek yürüme probleminiz var ise sadece ilk katında gezmenizi öneririm. Doğanın ve insanoğlunun bu sanatına kesinlikle tanıklık etmelisiniz.

Uçhisar

2764c032f91b77758a9616351c630c07

Kent merkezine 10km uzaklıktaki Uçhisar, Ortahisar ile birlikte bölgenin doğal kalesi görünümünde. Hititler döneminden başlayan ve ardından Bizans ve Arapların da korunma amaçlı kullandığı bir kale olmuş. Uçhisar tepesine çıkıp koca bir alana yayılan büyüleyici manzarayı selamlamanızda fayda var. Güvercinlik Vadisi olarak bilinen vadide kayalara oyulmuş güvercin yuvaları çok ilginç bir görüntü oluşturuyor. Vadide kaya kiliseleri de bulunyor.

Nevşehir

balonlar

Yeni şehir anlamına gelen Nevşehir, şehir merkezi doğa ve tarih açısından bölgenin en yoksul yeri sayılabilir. Kentin sırtındaki Kale, Damat İbrahim Paşa Külliyesi, içindeki Kurşunlu Camii,  kervansaray, kütüphane, Lale Devri’ne ait fotoğrafların ve arkeolojik eserlerin bulunduğu Nevşehirli İbrahim Paşa Müzesi, Nar kasabası, Çat Kasabası görülecek yerler arasındadır. Kapadokya otelleri açısından en zengin bölge Nevşehir. Nevşehir’de oteller dışında çok iyi restoran veya kafeler bulunmuyor, onlar daha çok Ürgüp, Göreme ve Avanos tarafında.

Göreme

9bdee1dd1bbe2133c289995b6252d328

Göreme peribacalarının içinde yerleşimin sürdüğü bir kasaba. Hristiyanlık döneminden kalan mezar odaları kayalar üzerinde karşınıza çıkıyor bu kasabada. Orta Mahalle Kilisesi, Yusuf Koç Kilisesi, Karşı Bacak Şapeli, Durmuş Kadir Kilisesi ve Meryem Ana Kilisesi Göreme Açık Hava Müzesi’ne doğru yol alırken gezmenizi önerdiğimiz yerler arasında. Müzede kilise, mezar odaları, kiler ve mahzen görüyorsunuz. Kiliselerin bazıları restorasyon ve koruma çalışmaları altında olduğundan hepsini açık görememeniz normal olur.

Ürgüp

d62c33cd0b7f31a01c281a4a0832c057

Ürgüp, Kapadokya’nın en gelişmiş turizm merkezidir. Çok sayıda özel inşa edilmiş butik ve küçük otel, pansiyonlar bu bölgede bulunur. Eski evlerin yatırımcılar tarafından alınıp, her biri kaya evi olan 10-15 odalı otele dönüştürülmesi ile bölge hayat bulmuş. Oteller Kapadokya turizmine ait her türlü hizmeti hemen hemen konuklarına sağlıyor. Kültür gezileri ve balon turları konusunda size mutlaka yardımcı oluyorlar.

Ortahisar

5941f0f37a939026f2e485208ca0e179

Etrafına bir kasaba ile sarılı Ortahisar Kalesi, üzerine merdivenler ile çıkıyorsunuz ve kalenin tepesinden manzara tıpkı Uçhisar’da söylediğimiz gibi, büyüleyici. Erciyes Dağı tamamen önünüzde sizi selamlıyor. Bu Ortahisar’ın görülen kısmıydı. Bir de yerin altına oyulmuş, kuzu çevrilen, gösteriler yapılan lokantalara ne dersiniz?

Avanos

Kapadokya Kent

Kızılırmak kıyısındaki Avanos bölgenin en yeşil ilçesidir. Yörenin doğal özellikleri ve tarihi kalıntılarının daha az görüldüğü ilçeye Kızılırmak hayat veriyor. Burası seramik atölyelerinin bulunduğu, toprağın şekillendirilerek kaba kacağa dönüştürüldüğü, çömleğin en güzelinin yapıldığı yer.

Kapadokya Otelleri