Istanbulun Çok Renkli Tarihi Çarşıları

Turizm deyince kuşkusuz İstanbul açık ara önde. Çünkü tarihi ve kültürel birikimi şehrin her tarafında ışık tutuyor. Sadece ülkemizin değil, dünyanın da önemli şehirlerinden biri İstanbul. Peki, her yıl en fazla turist alan şehirlerin başında olan İstanbul’a bu kadar turist geliyor da nereleri geziyor? Tabii ki İstanbul’un tarihi ve turistik yerleri saymakla bitmez; onlara daha önceki yazılarımızda pek çok kez değindik ve yazmaya da devam edeceğiz. Ama ya o alışverişlerin yapıldığı, kültürümüzü, beğenilerimizi, tercihlerimizi ve yemeklerimizin sırrı lezzetli baharatlarımızı sergileyen tarihi çarşıları?

Evet, en çok da İstanbul’un tarihi çarşıları turistlerin gözdesi.

İstanbul’da çok sayıda tarihi ve turistik çarşı var. Bunların başında da Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı geliyor tabii ki! Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı, şehrin ikinci büyük kapalı çarşısı. 1600’lü yılların ikinci yarısında yapılan çarşı, bugün geçmişin izlerini fazlasıyla yansıtıyor. Neredeyse aradığınız hemen her şey var burada. Aktarından kuyumcusuna, kumaşçısından kuruyemişçisine kadar her şey…

Kapalı Çarşı ise İstanbul’un en eski çarşılarından biri. Geniş bir alana kurulu olan çarşı, yabancı turistlerin göz bebeği. Pek çok Avrupalı yazar ve seyyah da yer vermiş çarşıya, eserlerinde. Çarşının içindeki sokaklar ve caddeler, mesleklere göre isimlendirilmiş. Çarşıyı gezmesi oldukça eğlenceli ve farklı bir deneyim.

Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşan en eski kitapçılar çarşısı olarak bilinen Sahaflar Çarşısı da görülmeye değer yerlerden. Kapalı Çarşı ile Bayazıt Camii arasında yer alan çarşıda, aradığınız her türden kitabı görmeniz mümkün. Kitap tutkunu olmasanız bile görülmesi gereken bir tarih.

Bir de Taksim İstiklal Caddesi’nde bulunan Markiz Pasajı, otantik alışveriş tutkunlarının görmesi gereken tarihi yerlerden biri. Yaklaşık 1840’lı yıllara kadar uzanan bir geçmişi var. Mimarisi de oldukça güzel.

Turistik adıyla Arasta Pazarı olarak da bilinen Sipahi Çarşısı da eski çarşılardan. İki tarafta sıralanan dükkânlardan meydana gelen çarşıda, eski el dokuması halılardan tutun da antikaları ve farklı turistik eşyaları bulabilirsiniz.