Polyommatus Alibalii'yi Tanıştıralım

Anadolu'da Türk kelebek araştırmacısı Ali Bali tarafından yeni bir kelebek türü bulundu. Şimdi kelebeğin adı resmen Polyommatus (Agrodiaetus) alibalii...

Anadolu'da şimdiye kadar gözlemlenmemiş bir kelebek türü keşfedildi. Keşfi yapan amatör kelebek araştırmacısı Ali Bali, artık Türkiye'ye özgü bu yeni türe isim babalığı yapıyor. 

Kahramanmaraş ilinde, Toros dağlarında bulunan çok gözlü kelebek türünün Latince ismi Polyommatus. Kanat altındaki benekleri nedeniyle bu ismi alan kelebek, Bali'nin karşısına ilk kez 2015'in Temmuz ayında çıkmış. 

"Bu daha önce görmediğim bir türdü, buna emindim ama tüm bilim dünyası için yeni bir tür olacağı doğrusu aklıma gelmemişti" diyor Bali. 

Amatör fotoğrafçı, karşılaştığı bu kelebeğin fotoğraflarını bu konuda en önemli yabancı otoritelerden biri olan Fransız böcek bilimci Frédéric Carbonell'e göndermiş. Daha sonra bilimsel inceleme amacı ile gönderilen örnekler sayesinde kelebeğin tamamen farklı ve karakteristik özellikleri olan yeni bir tür olduğu ortaya çıkmış. 

Yeni türün ilanı geçtiğimiz aralık ayında, Fransa Doğa Tarihleri Müzesi'ne ait Bulletin de la Société entomologique de France adlı dergide yayınlanarak resmiyet kazandı. Kâşifinin adını taşıyan bu yeni tür Polyommatus (Agrodiaetus) alibalii olarak literatürdeki yerini aldı.