Ülkemizin Ünü Sınırları Aşan Yerel Lezzetleri

Seyahat ve yemek, hayatımızın iki vazgeçilmezi! Hepimiz tatil için tercih ettiğimiz bölgelerdeki ünlü yemeklerin neler olduğunu araştırma eğilimindeyiz ki gidince her birinin tadına bakalım. Gezginler kendilerini şımartmayı sever.

Biz de hazır sezonun başındayken ülkemizin her bölgesinden ünlü yemeklerle ilgili bir yazı hazırlamak istedik. Gittiğiniz bölge neresi olursa olsun tadacağınız güzel yemekler de olsun diye. Seyahatinizi müthiş lezzetlerle taçlandırın istedik.

Ülkemiz mutfak kültürü açısından o kadar zengin ve o kadar köklü bir kültüre sahip ki artık dünyaca tanınan, bilinen yemek çeşitlerimiz dahi var. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde 2200 çeşit yemek olduğu biliniyor. Hemen her bölgenin sahiplendiği, ortak yiyecekler de var. Bunların başında mantı, çiğ köfte ve künefe geliyor. Künefeyi son olarak Elazığ ve Hatay sahiplenmiş. Çiğ köfteyi ise Urfa ve Mardin. Mantıya gelecek olursak hemen her bölgenin hatta şehrin kendine özgü farklı çeşitleri var, ama lider hala Kayseri Mantısı. Hatta Kayseri Mantısı artık, ünü ülkemizi aşmış bir yiyecek. Yurt dışında bile tanınıyor. Bir de lezzetlerimizin pek çoğu tescillenmiş.

Ülkemizin en zengin mutfağı ise Gaziantep’miş. Kebaplarından tutun da envai çeşit etli lezzetinin yanında Antep baklavası ile taçlanan sofralar hayal edin! Gaziantep’te 290 kadar yemek ve tatlı çeşidi olduğu tespit edilmiş. E daha ne olsun! Güneydoğu’nun incisi Antep, gidilecekler listenizin başına geçti sanırım!

Antep’i 150’den fazla çeşidi ile Elazığ takip ediyor. Maden köftesi, yöreye has içli köfte, taraklık, sapana köftesi, orcik, dolanger, patila bölgenin ünlü lezzetlerinden birkaçı. Başkentimiz Ankara’nın da zengin bir mutfağı olduğu biliniyor. 100’e yakın yemek çeşidi ile mutfakların da başkenti!

Ege ve Akdeniz bölgelerinde ise genellikle zeytinyağlı çeşitleri ile sebze yemekleri ağır basıyor. Denize yakın şehirlerde balık çeşitleri ve zeytinyağlı mezeler, yaprak sarma da ön plana çıkıyor. Ancak etli lezzetler ve farklı tatlılarla da bu bölgelerde karşılaşabilirsiniz.

Karadeniz Bölgesi’ni ise söylemeye bile gerek yok! Bölgede taze hamsinin tatlısından böreğine kadar her çeşidi yapılıyor. Mısır unu, mısır ekmeği, balık çeşitleri ve karalahanadan yapılan yemeklerle bölgenin kendine has, zengin bir kültürü var.

Güzel ülkemizin daha pek çoğunu sayamadığımız bu kadar zengin bir mutfak kültürü varken asla aç kalmayız! Bu yaz gideceğiniz rotaya göre planınızı yapın ve şehrin, bölgenin kendine özgü lezzetlerinden en az iki üç tanesinin tadına bakmaya çalışın. Kilo mu? Ne kilosu canım, tatil bu! :)